Bosnisk maträtt!
Hejsan Allihopa! Just nu sitter jag hemma och äter Galia melonoch vindruvor, såå sjukt gott älskar frukt! Börjar inte skolan förrens 14:00 till 17:00 går vi idag, vihar bara historia, sedan ska jag nog hem och bara ta det lugnt äta mammas goda pita och duscha och bara ha en myskväll för mig själv. Om jag förståss inte får läxor från historian då måste jag plugga det. Sen imorgon har jag praktik och sedan är jag ledig Torsdag & Fredag, så skönt!
usch vädret här i Örebro idag är sådär soligt ena sekunden och grått andra sekunden och blåser så sjukt..
Hjälpte nyss mamma med att göra våran underbara goda bosniska maträtten pita!
Man gör degen själv och vi bosnier brukar inte mäta hur mycket vi lägger i haha, utan bosniska kvinnor som gjort det förr lägger på ett ungefär dem vet hur degen både ska kännas och se ut så dem mäter på ett ungefär, men man kan även köpa färdig den som kalls filodeg på svenska men vi bosnier säger (jufka) älskar verkligen maträtten, den kan göras i olika former men som ni ser på första bilden brukar man snurra den så det blir många snurrar och den blir rund och står, men man brukar även göra små runda snurrar (det burkar jag mest göra) eller så kan man även göra i längder och även som ni ser på tredje bilden så ser det ut så när man använder filodeg är ett jätte tunt lager av typ något slags deg eller mer som lite torrt eller hur man ska förklara men då läger man ett tunt lager av degen och sedan fyllning och sedan igen degen osv. Man kan även göra pitan med olika fyllningar jag och mamma gjorde nyss med spenat och keso och bosniskt feta ost, man kan även göra med potatis eller köttfärs och potatis eller bara köttförs med lök som man då först steker, eller med bara keso och fetost utan spenat, eller med kyckling file bitar, går även att göra med massa annat gått ex kål eller med squash! Men dem är dem vanligaste med ost/spenat/potatis/köttfärs. Efter att man haft den i ugnen ett tag kanske 25-30 så tar man ut den och häller över lite grädde för att den ska bli krämig sedan lägger man in den typ 5 min igen sen är det klart, såå otroligt gott. Mest har man grädde över den med ost/spenat och potatis och squash och vi brukar äta pita med bosniska salt gurkor eller med sallad och filmjölk till eller ibland om det är kött eller potatis så har vi keso eller chremfrech till (om man inte har helt grädde över förstås). Riktig god maträtt en av mina favoriter kan jag säga er. Det är en hel del jobb med denna maträtt svårt att förklara allt men degen man gör ska man töja ut på HELA matbordet (med en duk under förstås) så ska den smörjas med olja och sedan töjer man ut degen så den blir stor och tun nästan genomskinlig. Sedan lägger man på fyllningen längs kanterna och skär av och snurrar den så blir det en pit som är snurrad och så fortsätter man och lägger i en stor form och in i ugnen med allihopa! Det är mycket arbete och mycket städa undan efter.
Ne nu ska jag fixa mig inför skolan och äta mammas goda pita. Hörs!
OBS lånade bilder.

Med ost och spenat. Egen deg (Den runda stora)

Med ost och färdig ''filodeg''
/ Elvedina