Nyttiga våfflor!
Hejsan folket!
Idag hade jag tänkt att skriva om nyttiga våfflor! Jag väljer att skriva om nyttiga våfflor eftersom att jag älskar våfflor och jag vet att dem flesta gör det. Lixom vem kan missa våffeldagen!? Hehe.
Varför jag väljer att skriva om just nyttigt är ju för att det är bättre för kroppen, hälsosammare. Ingen mår ju bra av att vara FÖR onyttig. Visst nångång ska man allt unna sig onyttigt. Men varför välja onyttigt när nyttigt är minst lika gott om inte mer, och då kan du äta det med gott samvete, något som är hälsosamt för din kropp som den mår bra av och magen bearbetar bättre av att äta nyttigt, ex: av fullkorn eller rågmjöl osv. Ex rågmjölet är bättre för blodsockret än vetemjöl och det ger långsamm enegri och desutom inehåller det fiber råg kallas för ''fiberbomben'' vi behöver ungefär 20-30gram fiber om dag i oss, men det är ju få som äter så mycket om dagen för då behöver man äta 5 rågskivor om dagen! Men rågmjölet är även rikt på näring och inehåller mindre fett, rågmjölet ger alltså en mer mättandekänsla än vetemjölet dte håller igång magen mycket bättre desutom det moverkar förstoppning och är en nyttig ''baktierieflora'' till tjocktarmen. Det är även bra för tänderna då det ger ett tuggmotstånd det fiberrika brödet masserar tandköttet och tänderna håller sig friskare. Tuggandet ökar också salivproduktionen som är bra för matsmältningen och vet ni vad det innehåller vitaminer och mineraler som tiamin, niacin, E-vitamin, järn, magnesium, zink, selen, folsyra/folacin samt antioxidanter som lignaner, fenoler och steroler! Just därför ska ni välja nyttigare produkter för det ärinte dåligt någonstans alls! Och är minst lika gott som det onyttiga. Det skadar inte att tetsa iallafall och visst menar inte att ni ska vara nyttiga jämnt och ständigt men ialafall på vardagen på helgerna kan man ju unna sig lite onyttigt och semestern eller när man ska ut och äta för då är det lite svårare att välja det nyttiga. Men när ni själva bakar varför inte ha rågmjöl hemma och det mer nyttiga och baka med det? Nyttig handlar inte om att vara smal och gå på diet utan det handlar om din hälsa som jag skrev där uppe bra för magen/tandköttet med massor av vitaminer!
Desutom är rågmjölet inte så dyrt heller ett paket rågmjöl som väger 1,5 kg kostar i Ica 16,95 kr (17 kr)
Och vetemjöl som väger 1 kg kostar 11,95kr (12kr)
Visst rågmjölet är några kronor dyrare sen beror det ju på hur mycket man får också. Men några kronor dyrare skadar inte för att vara nyttig då din kropp mår bättre!
Men här kommer mitt recept på nyttiga våfflor som ni kan äta med gott samvete!
Och som ni kanske vet är inte kakao onyttigt så för er som älskar chocklad och vill ha lite chockladsmak man kan lägga i 1/2 matsked kakao.
Ingredienser:
1dl rågmjöl
1krm salt
1 ägg
1,5 dl mjölk
2 msk rapsolja
Gör såhär:
Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt ungefär hälften av mjölken. Häll därefter i resterande ingredienser. Grädda i smort våffeljärn. Lätt som en plätt! Vill man ha lite fluffigare och större våfflor kan man tillsätta 1/4 tsk bakpulver i smeten men jag tycker de är godare när de blir lite mer frasiga tuan bakpulvret. Servera med exempelvis jordgubbar/bär/Banan och honung/kvarg eller något annat gott.
